Hoorrecht van de kinderen uitgebreid.
Met de Wet van 28 maart 2024 heeft België voorzien in een belangrijke uitbreiding van het reeds bestaande hoorrecht van minderjarige kinderen.
Met de Wet van 28 maart 2024 heeft België opnieuw een belangrijke stap gezet in de bescherming van de rechten van kinderen. Deze wet erkent nogmaals dat kinderen een stem hebben in zaken die hen aangaan en zorgt ervoor dat hun rechten dienaangaande worden uitgebreid, waaronder het hoorrecht van kinderen in familiezaken.
Het hoorrecht betekent dat kinderen het recht hebben om hun mening te uiten over beslissingen die hen direct beïnvloeden. Het betekent daarentegen niet dat zij procespartij worden, noch dat zij kunnen beslissen. Zij worden gehoord in zaken over familiale beslissingen, zoals verblijfsregelingen. Hiermee wordt het belang van het luisteren naar kinderen en het meenemen van hun mening in de besluitvorming benadrukt.
Wat was reeds voorzien in de wetgeving?
Kinderen van 12 jaar en ouder werden bij de opstart van een procedure voor de familierechtbank – die betrekking heeft op een regeling aangaande minderjarige kinderen – reeds automatisch via een brief door de rechter ingelicht over hun hoorrecht. In deze brief wordt hun uitgelegd wat het doel is van dit gesprek en wordt benadrukt dat de mening van het kind van belang is voor het nemen van een beslissing, doch ook dat zij niet verplicht zijn om op deze uitnodiging in te gaan.
Wat heeft de Wet van 28 maart 2024 gewijzigd?
Kinderen jonger dan 12 jaar ontvangen niet automatisch een uitnodiging, maar kunnen sedert de nieuwe wet óók vragen om gehoord te worden. Ook de ouders kunnen dit verzoek tot de rechtbank richten. In de aanvraag moet dan verduidelijkt worden of dit uitgaat van het kind of van zijn ouder(s), omdat het verzoek van de minderjarige steeds zal worden ingewilligd, terwijl dat van de ouders kan geweigerd worden door middel van een gemotiveerde beslissing van de rechter. Belangrijk om te benadrukken is dat een minderjarige altijd kan weigeren, het gaat immers over een hoorrecht.
De rechter is verplicht de ouders over deze mogelijkheid in te lichten. Ook het Openbaar Ministerie en de rechter kunnen eveneens initiatief nemen om een kind te (laten) horen, ongeacht of hiertoe een specifiek verzoek werd gericht door de ouders en/of de minderjarige.
Kinderen hebben bovendien dankzij deze nieuwe wet het recht om tijdens dit gesprek bijgestaan te worden door een vertrouwenspersoon naar keuze.
De nieuwe wet zorgt ervoor dat ook de stem van kinderen onder de 12 jaar gehoord kan worden op een manier die aangepast is aan hun leeftijd en ontwikkeling, waardoor hun rechten en welzijn beter worden beschermd.
Wenst u hierover meer informatie te bekomen of wenst u bijstand voor het opstarten van een procedure voor de familierechtbank? Neem dan contact op met ons kantoor.
NEEM CONTACT OP VOOR EEN AFSPRAAK
NEEM CONTACT OP VOOR EEN AFSPRAAK
Sint-Truidersteenweg 83
3500 Hasselt3
T 011/33 21 45
E hdp@simons-adv.be