Ik wil mijn achternaam wijzigen. Kan dat zomaar?

Vanaf 1 juli 2024 zal deze regelgeving veranderen. Elke volwassen Belg zal vanaf dan – zonder gegronde motivatie – het recht hebben om één keer zijn of haar familienaam te wijzigen, onder de voorwaarde dat het gaat om een wijziging naar de naam van de vader, de naam van de moeder of naar een combinatie van beiden.
Mr. Anne Bulens
02/05/2024

Om uw voornaam te kunnen wijzigen, kan u sedert 1 augustus 2018 contact opnemen met de burgerlijke stand van de gemeente of stad waar u bent ingeschreven. De gemeente/stad is bevoegd om uw aanvraag te behandelen en de kostprijs hiervoor is slechts minimaal.

Echter, wie zijn of haar achternaam wenst te wijzigen, dient hiervoor tot op heden nog steeds een langdurig en onzekere procedure te doorlopen. Zo moet u een schriftelijk en grondig gemotiveerd verzoek indienen bij de Dienst Naamsveranderingen van de FOD Justitie, samen met een aantal verplicht aan te leveren bewijsstukken zoals bv. een afschrift van de geboorteakte en een uittreksel uit het strafregister, en betaalt u 140,00 euro.
Vervolgens bereidt FOD Justitie het dossier voor om het dan voor te leggen aan de Minister van Justitie, die op zijn beurt beslist of hij het verzoek tot naamsverandering al dan niet voordraagt aan de Koning.

Afhankelijk of de aanvrager kinderen heeft, er sprake is van een complexe procedure, dan wel de aanvraag ingediend wordt voor een minderjarig kind, wordt aan de Procureur des Konings van uw woonplaats gevraagd om een onderzoek uit te voeren.

Het gaat om een gunst die door de Minister van Justitie en de Koning wordt verleend en dus niet om een recht. Als het verzoek tot familienaamswijziging wordt geweigerd, kan hiertegen wel in beroep gegaan worden bij de familierechtbank van uw woonplaats.

Een familienaamswijziging wordt enkel maar toegestaan als het verzoek op ernstige redenen is gesteund. Onder ernstige redenen wordt bv. verstaan: belachelijk klinkende familienaam, een moeilijk uit te spreken of te schrijven familienaam,… Bovendien mag de aangepaste naam geen aanleiding geven tot verwarring en niemand schade berokkenen.
Deze procedure duurt gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden, maar het kan ook langer duren.

Vanaf 1 juli 2024 zal deze regelgeving veranderen. Elke volwassen Belg zal vanaf dan – zonder gegronde motivatie – het recht hebben om één keer zijn of haar familienaam te wijzigen, onder de voorwaarde dat het gaat om een wijziging naar de naam van de vader, de naam van de moeder of naar een combinatie van beiden.
De mogelijkheid om een volledig nieuwe familienaam te bekomen en dus niet te wijzigen naar de familienaam van de vader, de moeder of een combinatie van beiden, maar naar een volledig nieuwe achternaam, blijft ook bestaan. In dat geval zullen wel nog ernstige redenen voorhanden moeten zijn.

De procedure hiertoe zal niet meer zo complex zijn, ze wordt versoepeld, verkort én goedkoper. Zo zal het verzoek niet langer moeten ingediend worden bij de Dienst Naamsverandering van de FOD Justitie, maar enkel nog bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze persoon zal en beperkt onderzoek uitvoeren en als hij ingaat op het verzoek, zal er binnen de maand een akte van naamsverandering worden opgemaakt. Als hij niet ingaat op het verzoek, kan de verzoeker in beroep gaan bij de familierechtbank.

Wenst u hierover meer informatie te bekomen of wenst u bijstand voor het opstellen van een verzoek tot naamswijziging? Neem dan contact op met ons kantoor.

 

Moederschap is altijd zeker, vaderschap daarentegen…

Een vader weet, in tegenstelling tot de moeder – de vrouw die het kind op de wereld gezet heeft -, nooit met zekerheid of hij ook de biologische vader is.

Hoorrecht van de kinderen uitgebreid.

Met de Wet van 28 maart 2024 heeft België voorzien in een belangrijke uitbreiding van het reeds bestaande hoorrecht van minderjarige kinderen.

Kan ik mijn pluskind adopteren?

Als plusouder heb je, onder bepaalde voorwaarden, de mogelijkheid om je band met je pluskind juridisch te verankeren via een plusouderadoptie.