Kan ik mijn pluskind adopteren?

Een plusouderadoptie kan zowel bij minderjarige als bij meerderjarige kinderen. Het verschil hierin is dat het bij minderjarige kinderen kan gaan om een volle of een gewone adoptie en bij meerderjarige kinderen enkel een gewone adoptie mogelijk is.
Mr. Elke Slegers
18/06/2024

Bij nieuw samengestelde gezinnen is er vaak vraag naar meer juridische erkenning en bescherming tussen de plusouder en het pluskind.

Het is dienaangaande mogelijk om een “plusouderadoptie” te doen.

Een plusouderadoptie kan zowel bij minderjarige als bij meerderjarige kinderen. Het verschil hierin is dat het bij minderjarige kinderen kan gaan om een volle of een gewone adoptie en bij meerderjarige kinderen enkel een gewone adoptie mogelijk is.

Bij een gewone adoptie behoudt het pluskind nog steeds de banden met zijn of haar oorspronkelijke familie. Bij een volle adoptie, daarentegen, worden deze banden juridisch volledig doorbroken.

Bij een gewone adoptie zal het kind bovendien ook erven van zowel zijn of haar oorspronkelijke familie, als van de plusouder die het kind adopteert (de ‘plusouder-adoptant’). Bij een volle adoptie zal het kind enkel nog erven van de plusouder-adoptant en dus niet meer van zijn of haar oorspronkelijke familie.

Om dergelijke aanvraag tot plusouderadoptie te doen, moet de aanvraag hiertoe gegrond zijn met wettige redenen en moet de adoptie in het hoger belang van het kind zijn. Het mag niet louter gaan om economische redenen.

Verder zijn er een aantal formele voorwaarden:
– De plusouder-adoptant moet minstens 18 jaar oud zijn;
– Het leeftijdsverschil tussen de plusouder-adoptant en het kind moet minimaal 10 jaar zijn;
– Het pluskind dat ouder is dan 12 jaar moet zelf instemmen met de adoptie (een kind dat jonger is dan 12 jaar, maar wel over het “vermogen des onderscheids” beschikt, kan bovendien ook gehoord worden over de voorgenomen adoptie);
– De ouder(s) ten aanzien van wie de afstamming vaststaat, moet toestemming geven;
– De wettelijk samenwonende partner of echtgenoot van het pluskind moet toestemming geven;

Hoe kan u nu een stiefouderadoptie in het werk stellen? Dit gebeurt in twee fases: een voorbereidingsfase en een procedurele fase voor de rechtbank. Er gaat dus wel enige tijd over zo’n plusouderadoptie.

Wenst u hierover meer informatie te bekomen of wenst u bijstand aangaande een procedure tot plusouderadoptie? Neem dan contact op met ons kantoor!

De nieuwe erfbelasting vanaf 2026

Het Vlaams Regeerakkoord houdt onder andere in dat er vanaf 2026 geleidelijk aan een metamorfose zal komen van de Vlaamse erfbelasting.

Moederschap is altijd zeker, vaderschap daarentegen…

Een vader weet, in tegenstelling tot de moeder – de vrouw die het kind op de wereld gezet heeft -, nooit met zekerheid of hij ook de biologische vader is.

Hoorrecht van de kinderen uitgebreid.

Met de Wet van 28 maart 2024 heeft België voorzien in een belangrijke uitbreiding van het reeds bestaande hoorrecht van minderjarige kinderen.