De nieuwe erfbelasting vanaf 2026
Het Vlaams Regeerakkoord houdt onder andere in dat er vanaf 2026 geleidelijk aan een metamorfose zal komen van de Vlaamse erfbelasting.
Op 17 september 2024 werd door het hof van beroep te Antwerpen een spraakmakend arrest uitgesproken, waarin een schadevergoeding werd toegekend aan een man die meer dan 10 jaar na de geboorte van beide kinderen ontdekte dat hij niet hun biologische vader bleek te zijn.
Kinderen hebben doorgaans volgens hun geboorteakte een moeder en een vader, die gewoonlijk ook hun biologische ouders zijn. In geval van een huwelijk wordt de echtgeno(o)t(e) van de vrouw, die het kind op de wereld heeft gezet, automatisch de vader of meemoeder van het kind. In geval er geen sprake is van een huwelijk, dient het kind erkend te worden door de vader of meemoeder door middel van een verklaring voor de ambtenaar van de burgerlijke stand.
De moeder, die het kind op de wereld heeft gezet, weet met zekerheid dat zij de biologische moeder is van het kind. De vader, daarentegen, weet dit nooit met 100 procent zekerheid.
Kan het vaderschap betwist worden?
Het vaderschap kan door verscheidene personen betwist worden, zoals door de moeder van het kind, de (juridische) vader, de man die meent de biologische vader te zijn, de vrouw die het meemoederschap opeist en tot slot ook het kind zelf. Afhankelijk van wie het vaderschap betwist, gelden er andere wettelijk bepaalde regels en mogelijkheden.
Wat in geval het vaderschap betwist wordt door de (juridische) vader?
De (juridische) vader is de vader die vermeld staat op de geboorteakte van het kind. Het is niet noodzakelijk dat de (juridische) vader ook de biologische vader is. De biologische vader is de man die het kind effectief verwekt heeft.
De betwisting door de (juridische) vader kan gebeuren indien hij ontdekt of vermoedt dat hij eigenlijk niet de biologische vader is. Dergelijke betwisting dient te gebeuren via een procedure voor de familierechtbank en kan slechts worden opgestart gedurende één jaar na de ontdekking van het feit dat hij niet de biologische vader is van het kind.
In dergelijke procedures is het doorgaans gebruikelijk dat een DNA-onderzoek wordt bevolen door de familierechtbank om op basis van objectieve resultaten te kunnen oordelen of de (juridische) vader ook de biologische vader is. Afhankelijk van de resultaten van het DNA-onderzoek kan de familierechtbank het verzoek tot betwisting van de (juridische) vader inwilligen of afwijzen.
Het was tot nu toe eerder een uitzondering dat in geval van inwilliging van het verzoek tot betwisting een schadevergoeding werd toegekend aan de man die zijn vaderschap succesvol kon betwisten. Het Hof heeft met bovenvermeld arrest hieraan duidelijk een nieuwe wending gegeven door de man een schadevergoeding toe te kennen ingevolge geleden materiële én morele schade.
Wenst u hierover meer informatie te bekomen of wenst u bijstand voor het opstarten van een procedure voor de familierechtbank? Neem dan contact op met ons kantoor.
NEEM CONTACT OP VOOR EEN AFSPRAAK
NEEM CONTACT OP VOOR EEN AFSPRAAK
Sint-Truidersteenweg 83
3500 Hasselt3
T 011/33 21 45
E hdp@simons-adv.be